Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2009 10:43 - ОЩЕ НЕЩО ЗА СИСТЕМИТЕ...(част 5). ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА СИСТЕМИ
Автор: tomich Категория: Технологии   
Прочетен: 4343 Коментари: 9 Гласове:
2



Взаимодействие на системи представлява по същество пренос на вещество, енергия или информация между две или повече системи. Както е известно, преносът е възможeн само между отворени системи.

Взаимодействието е възможно или чрез пряк контакт между системите (например, топлинната енергия от електрическия котлон се предава директно на чайника с вода), или през междинна среда (например, преносът на информация от учителя към ученика или от книгата към читателя се осъществява през пространството посредством речта, слуха или зрението).

При наличие на контакт енергийният или вещественият поток среща вътрешните съпротивления на елементите или на системите. Естеството на съпротивленията зависи както от физическите свойства и структурата на системите, така и от вида на енергията и площта на допирната повърхност. Скоростта, с която едно тяло (система) например се нагрява или охлажда от друго тяло (система) зависи от термичните съпротивления и температурната разлика между тях и големината на площта на контактната повърхност.

Когато преносът на енергия или вещество се извършва през междинна среда, енергийният, вещественият и информационният поток изпитват допълнително съпротивление, което зависи от естеството на средата и от вида на пренасяната енергия или вещество, както и от дължината и напречната площ на пътя (маршрута). Поради тази причина външното съпротивление аз го наричам маршрутно съпротивление. Вследствие на всички тези съпротивления се появяват съпротивителни сили при предаването на енергия, вещество и информация в процеса на взаимодействие, които действат в посока обратна на движещата сила (виж предишния пост). Колкото по-големи са съпротивленията, толкова по-бавно си взаимодействат елементите на една система или самите системи. При определени условия общото (сумарното) съпротивление в системите може да е толкова голямо, че вероятността на взаимодействие практически е равна на нула дори при много големи потенциални разлики между енергиите на системите.

Ето един пример. Между гръмотевичен облак (система 1) и земята (система 2) при силна буря електрическото напрежение (потенциалната разлика) между двете системи често достига десетки милиона волта. Въпреки това изпразването на мощния електрически заряд  на облака към земята под формата на светкавица не е задължително да се случи над дадена точка на земната повърхност. Причината е огромното маршрутно съпротивление на въздушната среда между облака и земята. При определени условия обаче, като наличие на заострени или стърчащи над земята обекти, електрическото  съпротивление между системите силно намалява и зарядът на облака минава през него като мощна електрическа искра.

Още един пример. Звукова информация от учителя към глух ученик е невъзможно да се предава поради огромното вътрешно съпротивление на дефектиралата ушна система на ученика.

Преносът на вещество, енергия и информация е вероятностен процес – може да се случи, може и да не се случи. Вероятността да се случи е толкова по-голяма, колкото по-малко е вътрешното съпротивление на една система или сумарното съпротивление на системите и колкото по-голяма е потенциалната разлика.

Вселената представлява  огромен резервоар на взаимодействащи микро и макросистеми, плаващи  по неведоми закони в една неразгадана и до днес тайнствена междинна среда. Въпреки че резервоарът като че ли постоянно се разширява ускорително, вероятно вследствие на тоталното взаимодействие, а общата маса на системите остава постоянна величина, ние оше не сме в състояние да кажем дали  и кога той  ще се спука като детски балон и ще започне да се свива също така ускорително до изначалната сингулярна точка (преди Големия взрив).

 Следва




Тагове:   системи,


Гласувай:
2



1. tili - Е, доживяхме ;-)))
21.09.2009 13:47
Ще си го чета довечера на спокойствие! Привет!!!!
цитирай
2. tomich - Привет, Тили!
21.09.2009 15:33
Радвам се за теб! От мен - една бира...:)))
цитирай
3. анонимен - Скоро си говорихме
22.09.2009 00:04
с един приятел за системите . Установихме с изненада , че всъщност никой досега не е дал добра дефиниция на това какво е "система" . Представи си ,че при теб дойде някой човек и те попита :
- Какво е система ?
Какъв би бил твоят отговор ?

Поздрави!
цитирай
4. tomich - Добре дошъл!
22.09.2009 10:51
Ами и аз съм установил с изненада, че "...никой досега не е дал добра дефиниция на това какво е "система". Причините съм ги посочил в част І на постинга. Целта ми е била не толкова да дам "точна" или "добра" дефиниция на понятието система, колкото да се спра малко по-подробно и да подчертая някои съществени свойства и характеристики на системите въобще, така като аз ги разбирам. Те, за разлика от многобройните възможни философски определения на системите, не се формулират, а се тълкуват, и слава Богу!

Поздрави!
цитирай
5. compassion - Аз правя разлика
25.09.2009 18:09
между взаимодействие и комуникация. При второто допълнително значение има още както качеството на предавателя и приемателя, така и на информацията сама по себе си. Ако прибавим и това, че системите непрекъснато се променят (и то не винаги в една и съща посока), то предвиждането става игра, резултат от избора на всеки по отделно като индивид и на групите и обществата като цяло.
цитирай
6. tomich - Няма принципна разлика
25.09.2009 20:02
Комуникацията е пренасяне (обмен) на информация между два и повече обекта (системи) посредством звук, писмо, знаци,символи.Комуникацията по правило е двупосочна.
Не виждам принципна разлика между взаимодействащи и комуникиращи системи. И в двата случая става пренос или обмен на вид енергия. При комуникациите се осъществява обмен на инфоенергия.Права си, че при комуникиране значение има качеството на комуникатора (предавателя) и реципиента (приемателя), което се изразява под формата на вътрешни съпротивления на системите.
Вярно е, че системите се променят и това влияе на скоростите на взаимодействие.
Не разбрах какво имаш предвид : "...предвиждането става игра, резултат от избора на всеки по отделно като индивид и на групите и обществата като цяло."
цитирай
7. compassion - предвиждането става игра
25.09.2009 20:18
защото както в играта има много участници и много неизвестни, а всеки прави свободно своя избор как да постъпи. Понякога има правила, а те отговарят на обективните закони, но те също се нарушават понякога и зависи от дисциплината и отговорността на всеки..... абе сложно нещо е живота. Не можем да го разберем с наличната информация.... може би в някой друг свят ....
цитирай
8. panazea - Ех , Томич,
28.09.2009 14:03
понякога няма съпротивителни сили при комуникация. Тогава двата обекта трептят с еднаква честота и се получават кохерентни вълни . Това води до резонанс.
цитирай
9. tomich - Извинявай, че се
28.09.2009 20:28
забавих с отговора, отговарях и коментирах в други постове.
И така, съпротивления винаги има. 1. Сигурно ти е известно, че при т.нар.резонансна честота съществува коефициент на затихване, представляващ отношение на коефициента на съпротивление на средата към удвоената маса на обекта. Ако съпротивлението е равно на нула, амплитудата на резонансните трептения би растяла до безкрайност, което очевидно не е възможно.
2. За да става обмен на информация между две системи, кохерентните вълни не трябва да се излъчват едновременно от двете системи по разбираеми причини. Пътят на вълната от едната система, а после и от другата минава през междинна среда със някакво маршрутно съпротивление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomich
Категория: Други
Прочетен: 730609
Постинги: 101
Коментари: 1060
Гласове: 6926
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031