Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2008 15:02 - ЗА ПРОПАСТИТЕ
Автор: tomich Категория: Други   
Прочетен: 1322 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.03.2009 14:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Опитвам  да открия някаква метафорична връзка между понятието ”пропаст” и необяснимото, безсмислено (и глупаво), кърваво и срамно за човека разделение между палестинци и евреи.

Питам се каква ще да е тая взаимна заразна омраза, която като бездънна пропаст разделя душите и погубва телата на хиляди хора? Как се е зародила  и от къде тя смуче колосална отрицателна енергия, която кара мъже, жени и юноши да се самоубиват за да убиват?! Коя е тази сатанинска сила, която извежда и повежда по улици, площади десетки и стотици болни, мръсни, гладуващи хлапета, за да замерят с камъни и прашки танкове и въоръжени от главата до петите войници, отвръщащи с гумени и бойни куршуми? Възможно ли е да се укроти този парадоксален чудовищен въртоп от отрицателни емоции, изкривени до крайност верски предразсъдъци, поляризирани морални и етични убеждения, непримирима етническа вражда и абсолютна липса на обществена и политическа чуваемост? И всичко това скрито (и оправдавано) под булото и маската на човечността и справедливостта.

Да живееш в двадесет и първия век с манталитета на човек от тъмното средновековие  не може да е гордост и тържество на човешкия разум. Аз бих нарекъл това съжителство по-скоро срам за Човека и за човешката цивилизация!

По какво се различава физическата пропаст от душевната?

Първата е резултат от тектонични процеси в земната кора, втората е следствие на разделянето и поляризирането на човешки маси (племена, народи, нации), предизвикано от неблагоприятно стечение на множество от религиозни, демографски, икономически и политически фактори. По отделно никой от тях не би могъл да предизвика такава страшна поляризация, но в съвкупност, влияейки на бита и мисленето, те придобиват огромна сила способна да раздели хората в тяхното съзнание на правоверни и справедливи и на неверници, лъжци и убийци.

Докога ли ще съществува тази бездънна пропаст, която поражда жесток тероризъм и безмилостен антитероризъм в двата съседни народи, имащи еднакво право на съществуване?

Как може и трябва да се излезе от омагьосания кръг на взаимни обвинения и оправдания, които за съжаление ми напомнят спора за кокошката и яйцето?

Мисля обаче, че този спор ще продължи още дълго време. Ден след ден, месец след месец, година след година палестинци и евреи ще продължават взаимно да се унищожават в името на парадоксалния призив “за бъдеще, независимост и право на съществуване” (като че ли бъдещето и независимостта се постигат с тероризъм и антитероризъм).

Вместо взаимно унищожение необходим е взаимен разум. Той ще се прояви едва тогава, когато дълбоката пропаст в душите на палестинци и евреи започне да се запълва с изхвърлени като боклук верски, етнически и други предразсъдъци, лъжливи предубеждения и убеждения, когато думата братко стане паролата за изграждане на моста между двата бряга на пропастта.

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tomich
Категория: Други
Прочетен: 730617
Постинги: 101
Коментари: 1060
Гласове: 6926
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031