Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2011 20:21 - Приказка за една звездна любов
Автор: tomich Категория: Тя и той   
Прочетен: 3152 Коментари: 4 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Йона запали двете ритуални свещи на празнично подредената и украсена трапеза, въздъхна и се отпусна  на един от двата стола. Погледът й отново зашари по старата кръгла маса с понапукан и тук-таме олющен лак и се спря на отворения пощенски плик, подпрян на небесно синя порцеланова ваза с букет свежи цветя. После притвори очи и тутакси водопад от ярки многоцветни спомени я грабна и понесе неудържимо към искрящата рубинена пътека върху накъдрената морска шир, по която слънцето се оттегляше за почивка...

Запозна се със Стар, ей така ненадейно, на борда на една яхта, в която заедно с десетина приятели бивши състуденти решиха да  отпразнуват годишнина от вричането им в Хипократовата клетва. И там, в разгара на празненството, когато алкохолните пари започнаха да замъгляват съзнанието, Йона внезапно почувства, че някой я наблюдава. Озърна се, но не видя никого освен глуповато изкривените и опиянени усмивки на своите приятели. Едно особено, тревожно-радостно чувство я изпълваше и накара  сърцето й да забумка. Тя стана, понечи да се измъкне от задушния салон и да подиша освежителен морски въздух под ясното звездно небе, но изпитите уискита едва не я повалиха на пода. Тогава усети, че някой я подхвана  през кръста и с лекота понесе към изхода на салона. „Чудно,- помисли си тя, - защо никой не ме забелязва и попита: „Хей, Йо, лошо ли ти е? Издрайфай се и ще ти олекне!” Когато Йона се изправи на палубата, като че ли не беше сложила капка алкохол в устата, видя пред себе си висок строен мъж с атлетично телосложение, облечен като  приятелите и в строг чер костюм. Не виждаше ясно лицето му, но почувства със сърцето си необикновена сила и доброта, които просто струяха от неговите скрити в полумрака очи.
- Стар – произнесе името си непознатият с нисък тембър, подавайки ръка.
- Йона – машинално отвърна тя и протегна страхливо ръката си. В мига в който той я стисна силно за миг, тя интуитивно разбра, че това е мъжът с когото ще споделя радостите и огорченията в живота...

- Стар, извини ме за любопитството, но си спомних за онази паметна нощ, когато се запознахме на яхтата. Още не мога да си обясня, как тогава ме наблюдаваше без да те забележа, а после като перце ме изнесе навън и никой не ни видя?, –смеейки се попита Йона.
- Това е моя тайна, мила Йо. Но аз харесвам любопитството на жените, когато то е искрено и непринудено. Затова ще ти разкрия малко...- Йона го прекъсна:
- Поласкана съм, Стар, от твоята оценка! Но щом е тайна, отказвам се от любопитството си, нека да си остане само в теб.
- Не, не, Йона, не ме разбра! Това, което дългът ми повелява, не е моя лична тайна, а...
- Господи, сега пък дълга..., ти ставаш все по-загадъчен! – в гласа й се долавяха нотки на учудване и леко недоволство – Кажи най-сетне що за човек си. Или може би не си?
Лицето на Стар изведнъж помръкна. Неговите необикновени очи, които излъчваха галещо мека невидима светлина и я привличаха като магнити преди, угаснаха. Йона се изплаши не на шега:
- Стар, добре ли си? Какво ти е, какво стана, какво..., моля те кажи ми?... – Той стоеше пред нея вкаменен и безмълвен.
Йона склони глава на  гърдите му и го прегърна през кръста, както той стори през онази лунна нощ, когато я понесе към палубата.
 - Стар, миличък, прости ми! Не исках да те обидя. Забрави тоя глупав мой въпрос. Обичам те така, какъвто си – мил, нежен и всеотдаен, макар и малко загадъчен. Аз нямам мои тайни. Но ако сърцето ти повелява да пазиш някаква тайна от
мен, пази я, аз му вярвам и не те упреквам. -  Йона се приповдигна на пръсти и го целуна. Две кристални мъчни сълзи бавно се търкулнаха  по пребледнялото и лице...

Ожениха се на неговия 33-и Рожден ден в старата църквичка в родното й село. По молба на Стар  на венчавката присъстваха само най-близката й приятелка и нейния съпруг. Той беше сам -  нямаше приятели. Йона не забрави до края на живота мига, в който Стар, разтреперан неизвестно защо, я прегърна силно и нежно, целуна я и прошепна: „Обичам те, Йо! Ще те пазя, докато звездите блестят на твоето небе!”. Тя не го разбра тогава...

Заживяха щастливо и скромно в малката двустайна къщичка, единственото наследство от нейните родители, кацнала на двайсетина метра от ръба на високия скалист бряг, отвесно спускащ се към морето. Дълбоко долу връхлитащите огромни сини вълни се разбиваха в скалите с глух тътен на милиарди изкрящи с цветовете на дъгата капчици.
Двамата заставаха прегърнати в ранна утрин досам ръба на пропастта , за да се любуват на морската феерия от цветове и звуци. Цветната магия настъпваше, когато слънцето се събуждаше, надникваше сънено из под синята си завивка и порозовяло от срам ги питаше усмихнато:„Не закъснях ли?”...

...Йона дълго седя  неподвижна, вперила поглед в плика. После протегна бавно ръка и извади от него две безкрайно скъпи за нея неща: кратко поизмачкано писмо и кичурче черна като смола коса. Тя разгъна (за кой ли път?) внимателно  писмото и зачете познатия до болка текст:

     
 
Моя малка скъпа Йо! Обичам те така, както не съм обичал никоя друга жена. Не се страхувай и недей тъжи - в мислите си аз ще съм винаги до теб! Ще те пазя, докле звездите светят на твоето небе! Ще дойде мигът когато отново ще се срещнем, миличка, този път завинаги,  сигурен съм. Безкрайно съм ти благодарен, че ме приобщи към твоя чуден земен свят!
Обичам те...Обичам те, Йо, и горещо те моля да ми простиш!

   
Подпис  нямаше, но в десния долен ъгъл беше нарисувана голяма синя звезда. С треперещи ръка Йо поднесе писмото до устните и го целуна. В същия миг Звездата заблещука с пулса на нейното сърце и в стаята  зазвуча божествената музика на Лунната соната на Бетовен. Йо погали кичурчето коса, целуна го и се разплака като малко дете.   Звездата угасна. Музиката спря. Свърши се... Внимателно прибра двете най-скъпи в живота й неща в плика, притисна го до сърцето и  излезе навън, облечена във венчалната си рокля.
Духаше свеж вятър откъм морето и развяваше посребрените й коси. Приведена, Йона бавно се запъти към мястото, на което двамата със Стар мълчаливо мечтаеха и се молеха. Той мечтаеше и молеше своя бог да му позволи да остане тук завинаги до своята малка любима Йо. Тя молеше Всевишния да не позволи на Стар да се завърне във своя свят. Мечтаеше да разпалва и гори вечно в оня вълшебен звезден огън, с който Стар проникваше до всяко мускулно влакно, до всяка клетка на нейното жадно за ласки тяло, карайки  го да ликува и лудува, поддържайки огъня на една безумна и неукротима звездоземна страст...
Какво остана от нейния шейсетгодишен живот, след като него вече го нямаше? Една непоносима душевна и телесна самота и една мечта - да се потопи в ефирната флуидност  на неосезаемото Отвъдно и да потъне навеки в обятията на безсмъртната еманация на живота – Любовта.

Йона усети ускорения пулс на сърцето, но не изпита тревога или страх. Странно  радостно чувство изпълваше душата и. Всички клетки на тялото сякаш ликуваха. Обзе я някакво безкрайно космическо спокойствие. Пое дълбоко въздух и... погледна нагоре в необятния звезден простор. Там някъде в безкрая видя една самотна синя звезда, примигваща в ритъма на нейното сърце.
В мига в който Йона полетя във вечността, звездата се спусна към нея...



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. veninski - Любов необяснима. . . Поздрави от ...
17.10.2011 06:12
Любов необяснима... Поздрави от Родопите, приятелю!
цитирай
2. tomich - Вярно е Васко...
17.10.2011 11:56
veninski написа:
Любов необяснима... Поздрави от Родопите, приятелю!

...Любовта е необяснима загадка... и не само тук на Земята - тя е неведома космическа сила, разбираема единствено от сърцето, приятелю.
Поздрави на теб и семейството с пожелания за плодотворна седмица!
цитирай
3. priqtel12 - Любовта е навсякъде........
19.10.2011 09:58
тя просто чака душите да се срещнат, за да заблести с пълната си сила и да твори чудеса.
Чудесно написано, прочетох с интерес.
Поздравления, приятелю!
цитирай
4. tomich - priqtel12 - Любовта е навсякъде........
19.10.2011 12:44
priqtel12 написа:
тя просто чака душите да се срещнат, за да заблести с пълната си сила и да твори чудеса.
Чудесно написано, прочетох с интерес.
Поздравления, приятелю!

...Това е лайт мотива на постинга: За любовта не съществуват прегради на времето и пространството. Тя се усеща мигновено от сърцето, защото наистина е навсякъде...С огромна сила Любовта вибрира във всяка наша материална и душевна частица. Нейният триумфален зов кънти императивно и непрестанно в мозъка, в тялото: "НЕ ВЯРВАЙ НА РАЗУМА, ДОВЕРЯВАЙ НА СЪРЦЕТО СИ! ЕДИНСТВЕНО НА НЕГО СЪМ ПОДВЛАСТНА!"
Сърдечни благодарности за коментара и разбирането, приятелко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomich
Категория: Други
Прочетен: 731693
Постинги: 101
Коментари: 1060
Гласове: 6926
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930