Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2011 13:25 - ОТНОСНО КЛОНИРАНЕТО НА ЧОВЕК
Автор: tomich Категория: Технологии   
Прочетен: 12872 Коментари: 21 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

 Признавайки Божестевения  произход на света и човека, приемайки, че света е предоставен на човека за управляване като грижовен стопанин, от което следва, че всяко човешко деяние подлежи на абсолютна оценка в категориите на добро и зло, ние стигаме неизбежно до заключението за моралната отговорност на учените за направените от тях препоръки и изводите предлагани при реализиране на изследователски проекти. Възстановяване на единогласието между духовно-нравствения живот на човека и неговата научно-техническа дейност сега не просто е желателно, но от него зависи в голяма степен възможността за по-нататъшното съществуване на човешката цивилизация. Днес, когато Природата и Човекът са тежко болни, отговорността на учения е съизмерима или дори превъзхожда отговорността на лекаря. Лошото е, че научният работник е независим от Хипократовата клетва.

 

В последно време в молекулярната биология са проведени фини и скъпо струващи експерименти, които показват принципната възможност за размножаване на млекопитаещите посредством пренос (трансплантация) на ядра на соматически (телесни) клетки от донорния организъм в лишената от собствено ядро яйцеклетка на реципиента и следваща имплантация в матката на приемната майка, където яйцеклетката се развива по-нататък до формирането и раждането на  организъм. Появява се живо същество генетически тъждествено на донора. Този метод е получил наименованието клониране. Научната страна на проблема обаче не е разработена. Няма никакви надеждни доказателства за безопасността на клонирането на човек, за неговото физическо и психическо здраве. Голяма е вероятността за масово раждане на уродливи деца.

 

Всъщност идеята за клонирането на човек не е нищо друго освен едно от разклоненията на евгениката, отхвърлена от човечеството от юридическа и етическа гледни точки. Евгениката е измамна идея за подобряване на природата на човека не чрез духовно израстване, а с помощта на чисто биологически методи.

 

Няма никакви основания за разделение и противопоставяне между «по-добри» и «по-лоши» човешки генотипове. Човешкото общество е полифункционално, това са го разбирали и философите от древността. В това твърдение са свързани органично религиозната и научната страна на проблема и позволява да се направи важния извод, че всяка личност е генетически уникална, но всички люде са равни пред Бога.

 

Клонирането, както и масовото тиражиране на един и същ жизнен стандарт е път към загуба на разнообразието, към тотално смесване и уравняване, към духовна деградация, която става очевидна  при загубване на културната идентичност на народите. Трябва да се подчертае, че личното физическо безсмъртие чрез клониране е принципно невъзможно, защото духовността на човека, която се формира през целия му живот

 

и е ядрото на човешката личност, не може да се възпроизведе при клонирането. Затова клонирането на човек трябва да се разглежда като аморален безумен акт, плод на тоталитарно мислене. Практическата реализация на тази идея ще разруши естествената основа на социалните взаимоотношения, ще предизвика катастрофална промяна на нагласите в светоусещанията в посока на по-нататъшно обезценяване на живота на отделния човек.Това не може да не доведе до трагични последствия.

 

Много наши и чуждестранни учени-генетици смятат за свой дълг да предупредят за грозящата опасност от клониране на  човек и да призоват всеки, който участва в изследванията в тази област, да се откаже от по-нататъшни изследвания и да се предприемат всички мерки да не се допусне не само легализиране на клонирането на човек, но и въздействие на общественото  съзнание с цел формиране на представи за морално-етическа допустимост и безопасност на тази процедура.

 Що се отнася до клонирането на изолирани клетки и тъкани от живи организми, както и използването на цял ред съвременни  молекулярно-генетични методи, не трябва да има възражения, тъй като те не накърняват суверинитета на човешката личност и са много полезни при научните изследвания в медицинската и селскостопанската практики.  Още една важна област на приложение на съвременните генетични технологии е възможността за запазване на някои генотипи на изчезващи видове животни.

 Автор:
Ю.П. Алтухов, академик РАН,
доктор на биологическите науки, професор


Източник:
http://orthomed.ru/ - Библиотека

http://orthomed.ru/pms.php?id=library.ethics.00038

Превод от руски: Тома Пешев
Статията е с известни съкращения




Едва ли някога разумното човечество е създавало и имало пред себе си по-значим, по-сложен и всеобхватен проблем, в центъра на който да са се събирали и пресичали толкова много разностранни пътища и противоречиви посоки на развитие на неговия изследователски дух, устремен към познание  и разкриване божествените тайни на вселенската фракталност (безкрайното себеподобие), какъвто се очертава да е така нареченото клониране – последното върхово постижение на съвременната молекулярна биология. Съзнателно изпускам да добавя две много съществени думички ”...на хора”, тъй като те променят качествено дълбокия философски, етичен и морален смисъла на клонирането.

 

Всяко ново произведение на човешкия разум носи в себе си своето отрицание. Не прави изключение и клонирането. Това означава, че този мощен инструмент за изкуствено размножение на биологични единици може да прояви потенциално опасно въздействие както на клонирания организъм, така и на неговите идентични клонове, изменяйки в определени насоки техните  същностни характеристики. При човека клонирането повдига и редица морални и етични проблеми, които разкрива и обяснява акад. Алтухов.

 

Силно ме впечатли неговата ясна и категорична позиция за възстановяването на единогласието между духовно-нравствения живот на човека и неговата научно-техническа дейност. Това е кардиналния проблем според мен на днешната „научно-техническа революция” и на учените люде, които я творят. Много съм разтревожен и объркан от съвременния небивал антагонизъм между морала и духовността на Човека и неговия неукротим стремеж към познание, но не и към себепознание! И резултатите от това противопоставяне са отчайващи и всеизвестни: умъртвяване на природата като цяло в буквалния смисъл; неконтролируемо, безотговорно хищническо потребление на жизнено важни ресурси, като вода, горски масиви; насищане на почвата и въздуха с опасни индустриални отрови; разрушаване на естествената екозащита на планетата (озоновия слой!) от вредни космически лъчения...В крайна сметка - фатално необратимо и тотално нарушаване на равновесието в природата  И всичко това се върши уж „в името на науката и техническия напредък, за по-добър живот на човечеството”, а всъщност за повече богатства и пари на една малка група привилегировани свръхбогати олигарси и банкери. Какъв чудовищен цинизъм!

 

 

Замисляйки се, логично стигам до потресаващия извод, че КЛОНИРАНЕТО НА ЧОВЕК Е ЕДНА ОТ ВАЖНИТЕ ПЛАНИРАНИ ДЪЛГОСРОЧНИ ЦЕЛИ НА ТАЗИ ГРУПА. Клонираните хора ще бъдат послушна работна ръка, еднакво мислещи и еднакво действащи. Човек, загубвайки своята идентичност, лесно се поддава на целенасочено едностранно обучение и неизбежно се превръща от уникална личност в уникално „оръдие на труда”- не е нужно да му се имплантират електронни чипове за да бъде управляван дистанционно, той просто върши това, за което е обучаван.Така си представям жалката картина на клонираното човечество. Дано не се окажа  прав...








 



Гласувай:
23



1. valsodar - Не мисля, че клонингите ще са едн...
18.06.2011 13:55
Не мисля, че клонингите ще са еднакво мислещи и еднакви в действията им - поведението им ще зависи в повече от средата, в която те се формират като личности, отколкото от наследениете им гени.
Един човек може да е добър, може да е и лош в проявите си, в зависимост от мирогледът, който той е възприел за правилен. А за формиране на мирогледът вина има и обществото в което той израства като индивид.
Гените може да влияят върху неговите предпочитания, да подсилят определени негови качества , но да се каже че клонингите са напълно идентични не само като физика, но и като психика и интелект, според мен ще е погрешно.
цитирай
2. vishnichka - Не съм следила новостите в тази област, но въпросът е досатъчно важен, за да го поставиш и тук...
18.06.2011 14:42
Допустимо ли е или не, да се месим в Божията промисъл на творението?
Този спор за клонирането ми напомня дискусиите за евтаназията или смъртното наказание, но тук като че ли най-категорично мога да кажа, че съм съгласна с аргументите в постинга ти...
Поздрави!
цитирай
3. tomich - valsodar - Не мисля, че клонингите ще са еднакво мислещи...
18.06.2011 17:48
valsodar написа:
и еднакви в действията им - поведението им ще зависи в повече от средата, в която те се формират като личности, отколкото от наследениете им гени.
Един човек може да е добър, може да е и лош в проявите си, в зависимост от мирогледът, който той е възприел за правилен. А за формиране на мирогледът вина има и обществото в което той израства като индивид.
Гените може да влияят върху неговите предпочитания, да подсилят определени негови качества , но да се каже че клонингите са напълно идентични не само като физика, но и като психика и интелект, според мен ще е погрешно.

Без съмнение, средата оказва влияние.Но то е различно, защото и хората са различни.Следователно, ако всички хора са еднакви, поставени в една и съща среда, не мисля че ще се формират различни "личности".
Светогледът се гради постепенно не само на основата на придобития житейски опит, но и на основата на това как възприемаш и усещаш околния свят, не само със сетивата , но и с душата и сърцето си. НЕ средата, а духовността формира личността и определя деянията на човек като добри или лоши. И точно тази духовност се губи при клонирането... В този смисъл клонингите по отношение на духовността са нещо като табула раса - еднакви, неразличими. Духовността е онзи фактор, който определя във висша степен мисленето, следователно и дйствията на човек.
цитирай
4. tomich - vishnichka - Не съм следила новостите в тази област, но въпросът е досатъчно важен, за да го поставиш и тук...
18.06.2011 17:59
vishnichka написа:
Допустимо ли е или не, да се месим в Божията промисъл на творението?
Този спор за клонирането ми напомня дискусиите за евтаназията или смъртното наказание, но тук като че ли най-категорично мога да кажа, че съм съгласна с аргументите в постинга ти...
Поздрави!

От гледна точка на Божията промисъл клонирането на хора е недопустимо поради причините, посочени от Алтухов. От гледна точка на хуманната медицина и в името на човешкото здраве клонирането на клетки от човешки органи би решило някои важни проблеми на съвременната хирургия, като този за съвместимостта при трансплантация чужди органи например...
Благодаря ти за участието и положителното отношение към постинга!
цитирай
5. vishnichka - Да, това е проблемът, Томич,
18.06.2011 18:21
че има и полза, но когато се остави тя да се изучава и прилага от недобросъвестни ръце(уви, учените не винаги са това, което искаме да са), остава малка крачка към възможна злоупотреба с живота на човека въобще...
цитирай
6. tomich - vishnichka - Да, това е проблемът, Томич,
18.06.2011 18:30
vishnichka написа:
че има и полза, но когато се остави тя да се изучава и прилага от недобросъвестни ръце(уви, учените не винаги са това, което искаме да са), остава малка крачка към възможна злоупотреба с живота на човека въобще...

Точно за това става дума, Вишничка. Абсолютно съм съгласен!
цитирай
7. bizcocho - Това е едно от нещата, относно които ...
18.06.2011 21:09
Това е едно от нещата, относно които се ослушвам какво излиза на бял свят. Изобщо не се заблуждавам, че не се подбира кое да се покаже и съм информирана. Хората явно няма да се спрат, докато не докарат гибелта на тази планета. Много голями мераци за слава и съответно спохождащите я пари. Звучи зловещо, но вече се чудя, кога ли и кой ли ще се нагърби да "подобри" расата ни, смесващ я с гущер или нещо друго... и още какво ли не!
цитирай
8. tomich - bizcocho - Това е едно от нещата, относно които ...
18.06.2011 22:15
bizcocho написа:
Това е едно от нещата, относно които се ослушвам какво излиза на бял свят. Изобщо не се заблуждавам, че не се подбира кое да се покаже и съм информирана. Хората явно няма да се спрат, докато не докарат гибелта на тази планета. Много голями мераци за слава и съответно спохождащите я пари. Звучи зловещо, но вече се чудя, кога ли и кой ли ще се нагърби да "подобри" расата ни, смесващ я с гущер или нещо друго... и още какво ли не!

Забелязваш ли, че на тоя бял свят излизат само черни неща, престанах да се учудвам вече...Информацията кажи-речи се превърна в дезинформация и манипулация. И както сама наблюдаваш, неуклонно гаснат блещукащите тук-таме огънчета на духовни ценности, тези които поддържат виталността на разумната раса и общото равновесие в нашия грешен свят. Отчайващо е! Както написах в поста, объркан съм и не знам какво и кога ще се случи с нас...
"Май най-добре е да дойдат извънземните" :)))
цитирай
9. tryn - С голям интерес прочетох!
20.06.2011 14:02
И още веднъж се убеждавам, че всяко откритие и постижение на науката е повече във вреда, отколкото в полза на човечеството.

Подкрепям мисълта, че НЕ средата, а ДУХОВНОСТТА формира личността и определя деянията на човека"

Поздравления, Томич!
И благодаря!
цитирай
10. tomich - При сегашното състояние, управление, финансиране...
20.06.2011 14:58
tryn написа:
И още веднъж се убеждавам, че всяко откритие и постижение на науката е повече във вреда, отколкото в полза на човечеството.

Подкрепям мисълта, че НЕ средата, а ДУХОВНОСТТА формира личността и определя деянията на човека"

Поздравления, Томич!
И благодаря!

...и почти пълна липса на обществен контрол на научните постижения да, права си! Тия постижения повече вредят, отколкото носят полза на човечеството, от което не следва, разбира се, че науката не трябва да се подкрепя и развива.

И аз ти благадаря за подкрепата и разбирането!
цитирай
11. henzelski - Приятелю Томич,
26.06.2011 19:01
и аз си викам: Ха, дано да не си прав!
И все пак, ако наистина "битието определя съзнанието", шансът бъдещите клонинги да са еднакво мислещи и действащи е сравнително малък. То и сега се срещат такива люде, без да са клонинги, та най-много след време броят им да се удвои... :))
цитирай
12. tomich - Краси, мислиш ли, че от няколко к...
27.06.2011 22:59
Краси, мислиш ли, че от няколко клонинга, примерно, отглеждани в една и съща среда и възпитавани в дух на подчинение, ще израстнат различни ЛИЧНОСТИ, т.е. хора с различно светоусещане, с различен морал, с различно мислене и чувство за лична свобода, с една дума хора с различни духовни ценности? Едва ли, аз не съм убеден. Някои сигурно ще възразят, че същия ефект може да се постигне и с малки деца без да са клонирани. Не, няма да е същият ефект според мен, защото децата са с различни генетични заложби - "дар от Бога", както се казва. Физическите и интелектуални качества, заложени генетично (по рождение) не е възможно да се изменят в желана посока. Няма как да обучиш едно дете без музикален слух да не пее фалшиво, например.
0громна е разликата във възприемчивостта на определен вид обучение на РАЗЛИЧНИ деца и възприемчивостта на ЕДНАКВИТЕ клонинги от една и съща първична личност. И още една много съществена разлика. Докато от от една личност може да получат теоретически неограничен брой абсолютно еднакви клонинги, чрез половото размножение винаги се раждат НЕ абсолютно еднакви деца в ограничен брой.При първите възпитанието може да не е подчинено на етични, морални и духовни норми. При децата това е задължително. Може да греша, но така мисля така пиша...
цитирай
13. babaelenica - Здравей :)))
28.06.2011 00:16
Кацнах и при теб.)
Понеже не вярвам в божията промисъл (иначе бог би ли допуснал подобни извращения), се питам доколко не говорим лицемерно.
От една страна заклеймяваме клонирането, от друга - допускаме създаване на части от човека - органи.
Не е ли това също намеса?
Никой не знае какви точно експерименти се извършват зад стените на секретните лаборатории.
Тук си чешем езиците, а някъде се произвеждат ужасяващи неща.
Да не припомням за HAARP и пр.
Ако сме някакви опитни зайчета на извънземни цивилизации, не е ли по-добре да изчезнем в този си вид и да се превърнем в нещо друго?
Когато няма да имаме физически тела и духовността ни ще е налице.
Една препоръка - доста трудно се четат сини букви на черен фон, пък и червените са дразнещи. Можеш да промениш цвета на шрифта, ако желаеш.
:)))))

цитирай
14. tomich - Добре дошла, еленице! :)
28.06.2011 15:47
babaelenica написа:
Кацнах и при теб.)
Понеже не вярвам в божията промисъл (иначе бог би ли допуснал подобни извращения), се питам доколко не говорим лицемерно.
От една страна заклеймяваме клонирането, от друга - допускаме създаване на части от човека - органи.
Не е ли това също намеса?
Никой не знае какви точно експерименти се извършват зад стените на секретните лаборатории.
Тук си чешем езиците, а някъде се произвеждат ужасяващи неща.
Да не припомням за HAARP и пр.
Ако сме някакви опитни зайчета на извънземни цивилизации, не е ли по-добре да изчезнем в този си вид и да се превърнем в нещо друго?
Когато няма да имаме физически тела и духовността ни ще е налице.
Една препоръка - доста трудно се четат сини букви на черен фон, пък и червените са дразнещи. Можеш да промениш цвета на шрифта, ако желаеш.
:)))))


Добре дошла, еленице! :)
Не трябва да отхвърляме с пренебрежение нито Божията промисъл, нито постиженията на науката. Религията и науката не бива да се противопоставят - те имат допирни точки в духовно-нравствения живот на човека. За това говори и акад.Алтухов.Каккто науката, така и религията еволюират. Променят се догмите и парадигмите, независимо дали сме религиозно вярващи или атеисти, дали искаме или не. Религията не може да не се съобразява с научното познание, а науката не може да се развива и да бъде полезна за човека, ако не се съобразява с духовните ценности. Връзката между тях не е самия научен експеримент или боговете, а светоусещането, че в природата властват сили и закони, много по-могъщи от човешкия разум. За религиите това са боговете, за науката - предстоят да се открият
В този ред на мисли, еленицо, не виждам лицемерие в науката, когато въпросът е не дали да има или да няма клониране, а дали то ще е от полза за човечеството, за неговото здраве. Когато научно-техническата дейност на човека е в хармония с неговия духовно-нравствен живот, не може да има "лицемерие"...
Позволи ми накрая да се пошегувам:
Чешенето на езици е първата стъпка към чешенето на мозъци, може и обратното да е... :)))

Уважавам всяко аргументирано мнение, допринасящо за изясняване на проблем или за разкриване на частица истина.

цитирай
15. priqtel12 - Лошото е, че веднъж задвижено,
28.06.2011 21:02
колелото не може да бъде спряно или това е много сложен процес.....
а картината на клонираното човечество, описанаа от теб, и на мен не ми харесва.
цитирай
16. tomich - priqtel12 - Лошото е, че веднъж задвижено,
29.06.2011 14:20
priqtel12 написа:
колелото не може да бъде спряно или това е много сложен процес.....
а картината на клонираното човечество, описанаа от теб, и на мен не ми харесва.

Наистина, да се спре колелото на каквото и да е безумие е много сложно и трудно.Всички ежедневно се натъкваме на малки и големи безрасъдства, породени било от глупост и невежество, било от разни егоцентрични желания за придобиване на показна фалшива популярност... Знаем колко ни е трудно да се борим срещу тях и да ги неутрализираме, а какво остава да кажем за клонирането на човек...Все пак, Иве, мисля че ако на хората непрестанно се обяснява на простичък достъпен език каква грозяща опасност виси над тях, те ще разберат, че се необходими обединени усилия за да се спрат и категорично забранят експериментите за клонирането на хора..
Благодаря че намина и коментира!
цитирай
17. mileidi46 - Skoro gledax edni snimki. . klon...
31.07.2011 02:12
Skoro gledax edni snimki ..klonirani praseta,koko6ki,mi6ki...ami vsi4ko si klonirvat...!!!!
A xora..pone za sega ne kazvat ni6to po tozi vupros,koeto ne zna4i,4e ne go pravqt..ili pone opitvat:(((
Pozdravi!!
цитирай
18. rockbul - Чудесен пост
27.04.2012 01:54
Всеки човек има неповторим и уникален генетичен код, подобно на IP адресите на компютрите в Интернет мрежата. Какво би се получило ако започнат да се произвеждат еднакви хора с еднакъв генетичен код? Мисля, че даже и като идея е недопустимо такова нещо и съм сигурен, че по принцип е невъзможно да се осъществи. Нека си правят опити колкото си искат...крайният резултат според мен е предрешен.
цитирай
19. tomich - Не съм толкова сигурен...
27.04.2012 14:37
Знаеш ли, не съм толкова сигурен, че клонирането не може да се осъществи. Все пак генетичният код не е IP адрес на компютър... Никой не може да си представи крайния резултат от едно масово осъществено клониране на хора, най вече поради необхватността на проблемите и аспектите им. Нека си правят опити, както казваш, но да са в приемлива не само от прагматична медицинска, но и от морално етична гледна точка.
Благодаря ти за одобрението на поста!
цитирай
20. rockbul - и аз не съм сигурен...
29.05.2012 07:15
генетичният код е уникален защото той е разпознаваемото нещо на всяка индивидуална човешка душа, както и на всичко живо познато ни до сега с това, което дава живота. При два еднакви кода системата за разпознаване ще се обърка и или ще унищожи единия обект или ще зацикли...? Висшият интелект създател на ДНК информацията със сигурност е предвидил такова хрумване от страна на човеците и е сложил забрана за изпълнение на таз команда. Затуй си мисля, че авантюрата с клонирането просто е обречена. Има принципно невъзможни неща си мисля аз.
цитирай
21. tomich - При два еднакви кода системата за разпознаване ще се обърка...
29.05.2012 11:14
rockbul написа:
генетичният код е уникален защото той е разпознаваемото нещо на всяка индивидуална човешка душа, както и на всичко живо познато ни до сега с това, което дава живота. При два еднакви кода системата за разпознаване ще се обърка и или ще унищожи единия обект или ще зацикли...? Висшият интелект създател на ДНК информацията със сигурност е предвидил такова хрумване от страна на човеците и е сложил забрана за изпълнение на таз команда. Затуй си мисля, че авантюрата с клонирането просто е обречена. Има принципно невъзможни неща си мисля аз.

Клонирането като механизъм всъщност представлява изкуствено репликиране на ДНК, при което се прескачат (изпускат) някои междинни стадии на деленето на клетката по естествен път. В дъщерната клетка има точното копие на ДНК от родителската клетка. По този начин става "клониране" на клетките в естествени условия и те продължават мирното си съвместно съществуване.
Биологичната система разпознава генетичния код на ЧУЖДА клетка, сравнявайки го с този на собствените си клетки, и тогава предприема действия за унищожаването й. Така че, клонирането на човек принципно е възможно поред мен.
Друг е въпросът имаме ли право да обсебваме прерогативите на Върховния Разум и доколко той е склонен за компромиси :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomich
Категория: Други
Прочетен: 731492
Постинги: 101
Коментари: 1060
Гласове: 6926
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930