Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2010 12:01 - „ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ” ЕАД ПРОДЪЛЖАВА ДА МАМИ СВОИТЕ АБОНАТИ
Автор: tomich Категория: Други   
Прочетен: 10459 Коментари: 8 Гласове:
13



ВНИМАНИЕ,   
УВАЖАЕМИ СЪБЛОГЕРИ!

 

 

През летния сезон (месеците от май до края на септември 2010 г.) топлинната енергия, отчитана по общия топломер в абонатната станция (АС) на жилищна сграда, се разходва единствено за подгряване на вода за битови нужди. Количеството на тази вода се измерва с общ водомер. Температурата на топлата вода, която ползваме, се регулира и поддържа в АС автоматично в интервала от 50 до 54 0С (има и прибор за отчитане). Тъй като няма други разходи на топлинна енергия, освен за подгряване на студената вода,

 

ТОЗИ СЕЗОН Е ИДЕАЛНОТО ВРЕМЕ ЗА ПРОВЕРКА И КОНТРОЛ НА СМЕТКИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ

 

Как да извършим сами проверката:

 

Стъпка 1. От ред 1 на изходните данни на фактурата от топлофикацията намираме количеството на доставената  топлинна енергия в кВтч. От него вадим технологичния разход на енергия в АС (ред 4) и намираме количеството топлинна енергия, което отива за подгряване на водата за битови нужди.

Стъпка 2. Измерваме температурата на студената вода Тстуд.вода за подгряване. За целта отваряме вентила на чешмата за студената вода и с технически живачен термометър измерваме температурата на водната струя, когато  тя повече не се понижава.Ако няма технически термометър, може да се използва обикновен стаен термометър в краен случай.

Стъпка 3. Количеството на употребената за месеца топла вода (м3) намираме по разликата в показанията на общия водомер (ред 9).

Стъпка 4. Изчисляваме количеството на топлинната енергия в кВтч за подгряване на студената вода до максималната температура на топлата вода Ттопла вода 54 0С (виж по-горе) по известната топлотехническа формула:

 

Количество топл.енергия (кВтч) = Количество на студ.вода3) х

1000 х (Ттопла вода - Тстуд.вода ) : 860. 

 

Анализ на резултата от проверката

 1) Ако изчисленото количество топлинна енергия е равно на количеството топлинна енергия, намерена съгласно стъпка 1, значи разхода на топлинната енергия за подгряване на студената вода е верен.

2) Ако изчисленото количество топлинна енергия е по-малко от доставената топлинна енергия съгласно стъпка 1, има три възможни обяснения. Първото е, грешно отчитане или записване на показанията на общия топломер и(или) общия водомер за подгряваната вода от упълномощеното техническо лице на топлофикацията.  Второто обяснение е техническа неизправност в уредите за измерване (общия топломер, общия водомер). И третото обяснение – манипулиране на заснетите изходни данни при изготвяне на фактурите в топлофикацията . Във всички случаи обаче последиците са негативни за нас абонатите на топлофикация, тъй като ще трябва да заплащаме топлинна енергия, НЕСЪОТВЕТСТВАЩА НА РЕАЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА на ползваната топла вода! Доказателството е много просто. От горната формула след елементарно преобразуване може да се пресметне температурата на топлата вода по данните от фактурата. Веднага ще се види, че тя е много по-висока (до 740С ! )от реалната температура, която средно е около 52 градуса. И тогава топлофикацията е длъжна да ни обясни къде се губи тази енергия, щом не може да затопли водата повече от 52- 54 градуса?! Подчертавам, че изходните данни във фактурата за разходваната топлинна енергия и за консумираното количество топла вода НЕ СА ПРОГНОЗНИ, а се отчитат и записват от самата топлофикация в РЕАЛНО ВРЕМЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ! „Оправданието”, че данните уж били прогнозни и затова действителните количества на енергията за топлата вода щели да се видят едва след отчитане на уредите за дялово разпределени, звучи нелепо и глупаво.

Ето един РЕАЛЕН пример от личните ми наблюдения и проверки на данни от фактурата за м. юли 2010 г.:

 

Общо количество на водата за подгряване  154 м3    (ред 9);
Средна температура на студената вода  13,5 ОС  (измерена лично от мен с живачен термометър в началото и края на м. юли);

Температура на топлата вода  53 ОС (измерена лично от мен по начин подобен на този при студената вода).

 

Записвам тези данни във формулата и изчислявам действителното количество топлинна енергия за нагряване на водата до 53 градуса:

 

Количество топл.енергия (кВтч) = 154 х 1000 х (53 – 13.5) : 860 =

= 7073 кВтч

Във фактурата е записано: Доставена топлинна енергия в АС на сградата 10870 кВтч  (ред 1). След приспадане на технологичните разходи на енергия 268 кВтч (ред 4) в АС, остават 10602 кВтч за подгряване на 154 м3 студена вода. Това количество топлинна енергия е с  3529 кВтч или близо с 50% повече от изчисленото! Ако показанията на топломера са верни, питам се къде се губят тези 3529 кВтч енергия? Ако пък показанията не са верни, защо тогава са записани във фактурата?. Аз нямам отговори на тези въпроси засега...

Ако топлинната енергия от 10602 кВтч отиваше за подгряване на водата, нейната температура би се повишила до:

Ттопла вода = (0.860 х 10602 : 154) + 13,5 = 730С !!  Действителната температура обаче не е по-висока, както казах,  от 53-54ОС . Това е косвено доказателство, че данните във фактурата за разхода на топлинната енергия за подгряване на водата не са верни.

 

Най-доброжелателно препоръчвам на съблогерите, които ползват услугите на „Топлофикация София” ЕАД,  да си проверят фактурираните сметки поне за месеците юли и август 2010 г.!

 

Проблемът е много сериозен и ми се струва, че отива към голям обществен скандал! Възможно е, естествено, да съм „надценил” сериозността на проблема. Е, тогава всеки да действа на принципа Спасението на давещите се е дело на самите давещи се”.





Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Относно сметките а топла вода
10.10.2010 04:20
Аз бих бил щастлив, ако максималния специфичен разход за подгряване на топла вода беше 74 кВт/ч. При мен тя достига до 161 кВтч при което от крана би трябвало да излиза пара а не вода. Проучвайки този факт стигнах до следните открития. Първо - т.нар. технологични разходи. Топлофикация ги начислява в размер на 200-400 кВт/ч месечно. Направете простата сметка - 1 ребро от стар чугунен радиатор с височина от 60 см. дава при идеални условия до 180 вата енергия. 180 вт. Х 24 часа Х 31 дни = 134 кВт/ч. Някой слизал ли е да види абонатната си станция и топлопроводите там? Доста железария, без необходимата топлоиолация и често дори и да има такава - тя е повредена. И всички това гре е - при това доста - в абонатната станция и зимата е около 25 градуса. При положение че и с 10 ребра радиатор не можете да постигнете тази температура в една стая, умниците от Топлофикация приемат че цялата тая железария грее колкото 2-3 ребра и успява да загрее помещение по-голямо от вашата стая. Така че ето къде се губи част от енергията, защото топломера е на входа на абонатната станция и след него има още купчина тръби, кранове и прочее, които си греят.
Освен това - още една причина за големите сметки е това, че в повечето абонатни станции до 2008г. няма общ водомер. Приема се че общо изразходваната вода е сумата от индивидуалните водомери. Да ама от 50 апартамента в един блок има поне 10 без водомери, с нередовни водомери или такива дето не можеш да ги отчетеш, щото хората ги няма. Там се изчислява на база 3-4 куб.м. (ако не се лъжа) на човек. И какво става ако декларирам домакинство с 1 човек а в апартамента живее и се плиска в банята малка ромска махала. Харчат30 кубика, но им отчитат 4. Така общото количество вода е значително по-млко от реалното и като го разделиш на енергията - става множко. Дори и да имате в момента общ водомер тази разлика пак се запазва, и показанията отново се коригира с разликата.
цитирай
2. tomich - анонимен
10.10.2010 17:15
Ето моето мнение.
1)Вашата АС очевидно е от по-старите и нищо чудно да имате големи топлинни загуби вследствие на лоша топлинна изолация и не оптимално оразмеряване на станцията. Сега сме 2010 г.В новите АС има вече монтиран общ водомер на водата преди да влезе в подгревателя за топлата вода, така че общото колич. на употребената топла вода е точно известно.
2) Топлинните загуби на АС през неоотопляемия сезон в никакъв случай не може да са по-големи от 200-300 квтч. В реалния пример, даден в поста, те достигат 3529 кВтч! Такива огромни загуби не може да се обяснят нито с топлоизлъчване на АС, нито с несъответствия на показанията на индивидуалните водомери за топлата вод с показанията на общия водомер.
3) Общият топломер на доставената топлинна енергия е монтиран на ИЗХОДНАТА, а не на входната тръба в АС. Затова той измерва фактически общото количество на изразходваната топлинна енергия. През летния сезон това количество трябва да е равно на количеството необходимо за подгряване на водата до 52-54 град. То се пресмята по формулата дадена в поста. За ваша полза е да си направите труда да го определите по начина описан в постинга, макар че ако в АС няма общ водомер за подгряваната вода това е невъзможно. Но спорез ЗЕ и Наредбата за потреблениена и разпределение на топлоенергията във всички АС топлофикацията е задължена до края на 2009 г да постави такива. От друга сттрана, ако са ви пуснали парното, вече е късно да правите такива измервания и сметки, тъй като е по-сложно и сметките са трудоемки. Ако имате и други въпроси, на ваше разположение съм, но преди това се идентифицирайте, моля.
цитирай
3. анонимен - Относно сметките а топла вода
16.12.2010 14:49
До tomich!

Колега, по принцип си прав в своите сметки, но конкретно за случая изпускаш една подробност - в повечето АС, за топлата вода има ре-циркулиращи помпи .т.е. топлата вода преминава повече от един път през нагревателя на АС. Разлика в твоите сметки и сметката на топлофикация е равна (евентуално, ако не са сгрешили нещо друго :) ) на загубите от рециркулация на топлата вода.
цитирай
4. tomich - 3. анонимен - Относно сметките а топла вода
18.12.2010 15:38
анонимен написа:
До tomich!

Колега, по принцип си прав в своите сметки, но конкретно за случая изпускаш една подробност - в повечето АС, за топлата вода има ре-циркулиращи помпи .т.е. топлата вода преминава повече от един път през нагревателя на АС. Разлика в твоите сметки и сметката на топлофикация е равна (евентуално, ако не са сгрешили нещо друго :) ) на загубите от рециркулация на топлата вода.

Бих се съгласил с твоето обяснение, но изпускаш една "малка" подробност.

Естествено, че при циркулацията на топлата вода има топлинни загуби, които се дължат на топлинно излъчване от тръбите в контура. НО, температурата на топлата вода на изхода от подгревателя се регулира автоматично и трябва да съответства на подаденото количество топлинна енергия, независимо от броя на циркулациите, респ.от скоростта на циркулиране. С други думи средната температурата на изхода трябва да е около 73градуса. В действителност тя е около 55 град. в зависимост от настройката на автоматиката. Имайки предвид, че тръбите в контура "подгревател - помпа - подгревател" имат добра топлинна изолация, тая температура от 55 гр. пада не по-ниско от 50-52 градуса.Така че, топлинните загуби при рециркулацията в контура са в пъти по-ниски от 3529 кВтч.( в примера) и твоето обяснение НЕ ДАВА отговор на въпроса къде се губят тези 3529 кВтч?

Между другото, прави ми впечатление, че само анонимни коментират и се мъчат да обяснят мистериозното изчезване яко дим на 33% от подадената топлинна енергия. Това още повече ме убеждава, че сметките на Топлофикацията не са чисти...
цитирай
5. анонимен - сметките на Топлофикацията не са чисти...
20.12.2010 12:33
Някой може ли да коментира съотношението по което определят колко дължиш за сградна инсталация.
Обем на жилището към общ обем на сградата умножен по обшият размер за отопление на сградата.
цитирай
6. tomich - 5. анонимен
20.12.2010 23:52
Разпределението по имоти на общото количество енергия, отдадена от СИ, се изчислява така: Пълният отопляем обем на имота по проект (куб.м.) се дели на пълния отопляем обем на сградата по проект и се умножава по общото количество топлинна енергия, отдадена от СИ. Това е принципно и логически правилно съотношение. Въпросът е, как Топлофикация пресмята тази излъчена от СИ топлинна енергия като топлинни загуби? Тя се смята по една твърде съмнителна, меко казано, произволно съставена формула, съгласно Наредбата №16-334 за топлоснабдяване. От тая формула, изведена уж от професор по топлотехника, произтичат голяма част от нелепостите в цялата методика за топлинното осчетоводяване...
цитирай
7. анонимен - Kakvo da se pravi?!
10.02.2011 13:13
анонимен написа:
Някой може ли да коментира съотношението по което определят колко дължиш за сградна инсталация.
Обем на жилището към общ обем на сградата умножен по обшият размер за отопление на сградата.

Сега е добило популярност движението за борба срещу монополите. Виждам обаче, че в декларацията на инициативния комитет има предложения от типа ан "по-четивни фактури" и "участие на гражданите в ДКЕВР". Това е загубена работа! Трябва хора, които са наясно с узаконените измами, да подготвят материал, насочен срещу Наредба 16, която узаконява грабежа на Топлофикация! Писах до този комитет и ми предложиха да ги свържа с подходящи хора. Моите впечатления са от форумите, затова предлаагм чрез този блог да се организира група от грамотни хора, които да предложат конкретни изменения в норнмативната база, която е в основата на това безобразие! Сега се готви нов закон за енергетиката и моментът е уникален! Помагайте!
Мария Булева bulevamv@abv.bg
цитирай
8. анонимен - za toplfikazia
11.03.2011 01:40
namerete knigata na angel markov ot pernik -problemat parno isi vzemete kakvoto triabva
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomich
Категория: Други
Прочетен: 730589
Постинги: 101
Коментари: 1060
Гласове: 6926
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031