Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2008 15:29 - ИЗМАМИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ И ФИРМИТЕ ЗА ТОПЛИННО СЧЕТОВОДСТВО
Автор: tomich Категория: Други   
Прочетен: 12037 Коментари: 14 Гласове:
1



Безспорен факт е, че Топлофикация София АД и фирмите за топлинно счетоводство (ФТС) ни лъжат и мамят най-безсрамно. Така е, защото по-голямата част от потребителите на топлинна енергия не разбират и не могат да се ориентират в „технологията” на измамите. Тя е хитро забулена с неразбираема за обикновения потребител техническа терминология и математически формули, които и придават уж научен вид. И като капак на всичко тя е скрепена със закони, нескопосани наредби и пълна с глупости методика за топлинно счетоводство.

Част І

1. За „загубите от сградните инсталации”(ЗСИ). Има такива загуби безспорно. Те не само че не се измерват, но е невъзможно практически нито да се измерят, нито да се изчислят, тъй като това са загуби вследствие на излъчване на топлина при специфични условия. Режимът на работа на всяка  сградна инсталация се влияе от много случайно променящи се външни и вътрешни спрямо сградата фактори, което го прави също случайно променящ се. Накратко, тези загуби са случайно променящи се във времето, затова те не могат да се контролират, нито пък да се изчислят. В новата методика за дяловото разпределение е изведена формула за изчисляване, която е пълна измишльотина и свидетелство за слабо техническо образование. Чудя се, как е възможно уж дипломирани, вероятно и хабилитирани, топлотехници и инженери да сътворят такава глупост! Още по-голяма глупост е загубите от излъчване на сградната инсталация да се разпределят пропорционално на отопляемия обем(?) на жилищата. Може ли да ми каже някой професор-топлотехник по какви закони на топлотехниката и по каква логика начислените ЗСИ на жилище с 120 куб.м. НЕотопляем обем, т.е. с пломбирани радиатори,  което се намира на последния горен етаж на 6-етажна сграда, са, например, три пъти повече от загубите, начислени на жилище с ОТопляем обем 40 куб.м. и разположено  на третия етаж в същата сграда?

Решението на проблема ЗСИ е просто като боб.

Известно е, че на изхода от всяка абонатна станция е инсталиран общ топломер. Понеже е монтиран на изхода, той отчита като сума общата употребена топлинна енергия в сградата и всички топлинни загуби, включително и ЗСИ. Това е така, защото според законите на топлотехниката топлинните загуби допълнително понижават температурата на горещата вода за отопление, която се връща в ТЕЦ. По-ниската температура води до увеличаване на измереното от топломера общо количество употребена топлинна енергия. От тук нататък е пределно ясно и прозрачно, че тези загуби се разпределят автоматично и  пропорционално на сумата от топлинните единици в жилището, отчетени по индивидуалните уреди за разпределение (ИРРО). Колкото повече топлинни единици е „навъртял” един потребител за отопление на своето жилище, толкова по-голям е и неговият дял от ЗСИ. Този дял автоматично се включва в разхода на топлинната енергия за отопление на жилището, тъй като разпределението на общото за сградата количество топлинна енергия за отопление се пресмята пропорционално на топлинните единици. По този начин ще отпаднат недоразумението ЗСИ и използваните при изчисленията абсолютно ненужни „отопляеми обеми”, разпределението става точно и справедливо. Засега всички потребители без да знаят плащат на Топлофикацията фактически двойна сметка за ЗСИ! Това е следствие от новия ЗЕ, от нескопосаната нова Наредба за топлоразпределението и пълната с глупости методика на топлинното счетоводство. Именно с тях е незаконно узаконено едно очебийно техническо невежество. Всички наредби, правилници и методики, както и самия Закон за енергетиката трябва незабавно да се преразгледат и генерално преработят, за да се пресекат всякакви възможности за завишаване на сметките.

2. Относно разхода на топлинна енергия за горещата вода за битови нужди (БГВ).

Съгласно § 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Новата наредба за топлоразпределението, топлофикациите в срок до 30.12.2007 г. бяха задължени да инсталират в абонатните станции водомери пред подгревателите за битово горещо водоснабдяване. По този начин ще може да се отчита точното количество на топлата вода  и енергията за подгряването й. Досега обаче такива не са инсталирани. Какви са последствията?

Както досега, „Техем” и другите фирми за топлинно счетоводство продължават да изчисляват топлинната енергия разходвана за БГВ единствено на основата на отчетените показания на индивидуалните водомери за топлата вода два пъти годишно. Практиката показва, че тези показания не гарантират точното измерване на количествата топла вода: някои водомери са със силно снижена чувствителност, други пък не работят въобще. Има жилища, в които не е осигурен достъп до водомерите и още ред други причини. Резултатите са налице и напълно обясними: завишен общ разход на топлоенергия, който не се поддава на обществен контрол именно поради липса на общ водомер за студена вода, която отива за подгряване. ФТС свободно манипулират количеството на употребената топлинна енергия за БГВ. Понеже това количество се изважда от общото за сградата количество употребена топлоенергия, разходът на енергия за отопление на сградата, съответно и на жилищата, също се оказва манипулиран. Накратко, всички следващи изчисления на ФТС са манипулирани и неверни. Неоспоримо доказателство за тази измама е нереално високата температура на БГВ, която може да се изчисли за всяко жилище въз основа на записания в дяловото разпределение разход на топлинна енергия за топлата вода. Например, в моето дялово разпределение за периода 01.05.2006 – 30.04.2007 г. е записано, че за 80 куб.м. БГВ съм разходвал 5005,45 Квтч топлоенергия. При температура 10 градуса на студената вода за подгряване изчислих по топлотехническата формула, че температурата на БГВ е равна на 64 градуса! Реалната температура, измерена след подгревателя за БГВ в абонатната станция, никога не превишава 55-56 град. Простите сметки показаха, че фирмата „Техем Сървисис” ЕООД и Топлофикация София са ми надвзели в сметката по „законен” път 59 лева чиста суха пара! Бедни колеги потребители, умножете броя на абонатите на Топлофикацията (около 350 хил.) със една средна надвзета сума от 40 лв и ще получите солената сума 14 000 000 левчета, които са потъвали и потъват в бездънните кесии на такива като Вальо Топлото, на всякакъв вид шефове и държавни чиновници, свързани с енергетиката. И не е нужно това да се доказва, защото такава пара няма къде другаде да отиде освен при тях.




Гласувай:
1



1. tomich - Прав си, bogoizbrania,
20.04.2008 10:58
Но по-тревожен е проблемът, че расте броят на ония дето мълчаливо събират трохите от баницата.
цитирай
2. cecobob - ПЪРВО ИСКАМ ДА ТЕ ПОЗДРАВЯ.
29.04.2008 17:42
Точно от такива хора има нужда заспалата ни страна. Вижда се , че имаш техническо образование и си открил измамата на топлофикацията и сътелитните и фирми. Браво !
От моя блог се влиза в моя сайт "как ни лъжат". Там преди няколко години показах още един вид измами на тия същите - с размерите и мощността на радиаторите. Ако се интересуваш разгледай . Аз не плащам парно от2003 година. Пуснал съм жалби до всички инстанции. Дал съм ги на прокурора. Впърво РПУ стопанска полиция потвърди, че има извършена измама, а мазния прокурор мълчи вече една година. Сега съм решил да го почна него. А теб пак те поздравявам !
цитирай
3. анонимен - ow3r
15.12.2008 14:14
Поздравления и от мен! Радам се, че открих едно мнение на разумен въпрос в нета! Мене ме интересува начина по който можем да осъдим топлофикация и да изземем обещетение от там заради техните лъжи! Писна ми да слушам, че видиш ли трябвало политическа воля да се решат проблемите?! Политици и политика отдавна няма, всички са мушеници. Остана надевдата в самите нас. Гърците ни показаха , че освен да гласуват на избори гражданинът може и да изрази недоволството си чрез протест, без да чака следващите избори. Българите са дълго време лъгани и вече свикнаха да бъдат лъгани. Но не, всек който може трабвада дава гласност на възмощението си! Рано или късно, повече хора ще надигат глас и така ще изпълним гражданският нидълг.
За мен се надявам от приказките да последват и дела! Пък дано и за другите да е така.
цитирай
4. анонимен - относно загубите за сградната инсталация
21.08.2009 14:25
Уважаеми господине, Не сте прав относно разпределението на загубите за сградната инсталация. Представете си, че живеете на последния 10 - ти етаж, работите вкъщи и искате да ви е топло. Под вас хората ходят на работа и почти не включват радиаторите си, но получават топлинна енергия, защото на повечето от тях минават по две дебели топли тръби през всяка стая, докато във вашите стаи минава само една и то тънка и студена тръба. Вашите съседи са и с изолация и им идват много добре тези топли тръби. Но единствено на вашите уреди се трупат точки и вие поемата разходите за топлинна енергия за целия вход. Всеки от нас има много познати, които живеят на ниски етажи и са много доволно от топлинката от тръбите. Казват, че е 18 градуса, а в северни стаи по 14 - температура нормална за спалня. Оттам идват всички разправии, тъй като тези уреди са " псевдо измерители на количеството топлина". Това е очевидно.
цитирай
5. tomich - уважаеми анонимен,
22.08.2009 14:46
Цялата топлинна енергия, използвана в сградата за отопление се излъчва в околната среда през външните стени на апартаментите и покрива на сградата като ОБЩИ ТОПЛИННИ ЗАГУБИ, в това число и частта, която се излъчва от вертикалните щрангове и която "умниците" от топлофикацията наричат ЗСИ. Ето защо индивидуалните "топломерчета" отчитат сумарното количество на топлинните загуби на всеки апртамент и нищо повече. Разпределението по отелните жилища на ттия загуби зависи единствено от това дали жилището има топлинна изолация. Ако я има, топлинните загуби от апартамента са много по-малки и приборите ще отчитат по-малко типлинни единици. Топлината излъчвана от щранговете е може би по-малко от 10%от общите топлинни загуби, така че те не могат да повишат що-годе вътрешнвата температура на жилището.
Разбира се, една малка част от топлинната енергия по този начин не се използва от най-горните етажи, но това е неизбежно и много по-малко зло отколкото ЗСИ да се разпределят според отопляемия обем. Разбира се, ако щранговете имаха добра топлинна изолация, този дефект на разпределението нямаше да го има, но какво да се прави, така си ги проектирали жилищните сгради от времето на соц-а. Въпреки този недостатък смятам, че разпределението на ЗСИ според показанията на индивидуалните прибори ще бъде по-сплаведливо. Ако имате друго по-добро предложение, готов съм да го обсъдим, но при условие, че няма да сте анонимен.
цитирай
6. анонимен - Kakво получаваме ...?
03.11.2010 12:13
Драги г-н Томич,
Понеже по предложената от Вас проверка изчислих каква трябва да е температурата на водата от моя душ (най-често над 80 - до 110 г), опитах се направя същото с приписваната ми консумация "сградна инсалация". Понеже получих някакви ужасни стойности, предлагам Ви да направите и Вие такова изчисление и да го публикувате. Давам примерни стойности: 277,986 кВч за 229 куб.м отопляем обем. Плътността на въздуха е 1,29 кг/куб.м, спец.топлоемкост = 1000 дж/кг. Данните съм взела от уикипедия. Изобщо, мисля, че сега е моментът за атака, защото се подготвя Законът за енергетиката, а освен това, след като разните оторизирани инстсанции пренебрегнаха становището на бившия обдусман, г-н Гиньо Ганев (доста убедително по мое скромно мнение), може би трябва да се организираме и да се сезираме новия обдусман! Мария Булева , bulevamv@abv.bg
цитирай
7. анонимен - мафия
13.11.2010 13:21
Единственият изход е да съдим Парното и да се оплачев н ЕС. Това е държавен рекет!Четете блога на Емил Измирлиев!
цитирай
8. vik56 - Парното - мръсна приказка!
08.01.2011 14:53
Това тук е много полезно. Браво на cecobob ! Би ли ми пратил образци от жалби до Полицията и до прокуратурата. Във Фейсбук съм Viktor Topliyski , мейл: artcommerce_viktor@abv.bg Скайп: topliyski Ще бъда благодарен на всеки, който сподели своя успешен опит с разбойническата Топлофикация.
Виктор Топлийски
цитирай
9. tomich - 8. vik56 - Парното - мръсна приказка!
09.01.2011 12:56
vik56 написа:
Това тук е много полезно. Браво на cecobob ! Би ли ми пратил образци от жалби до Полицията и до прокуратурата. Във Фейсбук съм Viktor Topliyski , мейл: artcommerce_viktor@abv.bg Скайп: topliyski Ще бъда благодарен на всеки, който сподели своя успешен опит с разбойническата Топлофикация.
Виктор Топлийски

Аз не съм подавал жалби до прокурор и полиция. Трябва да попиташ cecobob, който е пращал до тях. Предполагам, че той гие писал в свободен текст. Моите жалби, критични анализи, предложения и изложения бяха адресирани до ИД на Топлофикацията, Председателя на ДКЕВР,
министър Р.Овчаров, както и до фирма "Техем". За съжаление, нямаше никакъв ефект от тях. Но не съм се отказал да ги притеснявам по всеки изникнал повод. Виж последния ми постинг "Топлофикация София" ЕАД продължава да мами квоите абонати" (14.09.2010 г)
цитирай
10. анонимен - НА ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТЕ
04.07.2011 12:36
ОТ РАДКА ИВАНОВА ЖИТЕЛ НА ГР. СОФИЯ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ПОТРЕБИТЕЛИ,
НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО ЧЕ НИ НАДВЗЕМАТ ПАРИ И ТО ДОСТА МНОГО. НЯМА КОЙ ДА НИ ЗАЩИТИ. В БЪЛГАРИЯ НЯМА ИНСТАНЦИЯТА, КОЯТО ДА НИ ПОДКРЕПИ И 0ЗАЩИТИ КРАЖБИТЕ ОТ НАС ПОТРЕБИТЕЛИТЕ.
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ДА ИЗЛЕЗЕМ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И ДА ИСКАМЕ ПРОМЯНА НА ЗАКОНИТЕ И НАРЕДБИТЕ ЗА ТОПЛИННОТО СЧЕТОВОДСТВО.
МОЛЯ ОРГАНИЗИРАЙТЕ ДЕН И ЧАС ЗА ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ!
ТОЗИ ДЕН И ЧАС ДА СЕ ДОВЕДЕ ДО ДОСТОЯНИЕ НА ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ, ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ И МНОГО ВАЖНО ЧРЕЗ РАДИО И ПРЕСАТА!
ОТ МЕН КАКВОТО СЕ ИЗИСКВА ЩЕ СЪДЕЙСТВАМ!
ХОРА МОЛЯ ВИ СЪБУДЕТЕ СЕ! НИЕ ЩЕ СМЕ СИЛНИ КОГАТО СЕ ОБЕДИНИМ!
НЕ ЗАСТАВАМ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВО. НЕ ПОЛИТИЗИРАМ ПРОБЛЕМА!
ИСКАМ СПРАВЕДЛИВО ДА СИ ПЛАЩАМ ПАРНОТО, ТОКА И ВОДАТА, А НЕ ДА НИ ГРАБЯТ!
цитирай
11. анонимен - за Гражданския процес пред парламента
04.07.2011 13:13
Моля, който е съгласен да организираме този протест да ми се обажда на посочения email: rm77@abv.bg
Радка Иванова
цитирай
12. анонимен - Моля, който е съгласен да органи...
04.07.2011 13:14
анонимен написа:
Моля, който е съгласен да организираме този протест да ми се обажда на посочения email: rm77@abv.bg
Радка Иванова

04.07.2011 г.
цитирай
13. анонимен - ne znam ve4e dali vav tazi darjava ...
26.07.2011 17:45
ne znam ve4e dali vav tazi darjava nqkoi 6te obarne vnimanie na bedniq 4ovek sled kato moje bi i te imat oblagi ot toplofikaciq sled kato ni6to ne se pravi
цитирай
14. tzvetina2018 - Докога
15.05.2018 07:41
Но от 1 година наблядавам потресаваща практика - хора от ПП „ГЕРБ, които работят на ръководни и важни места – кметове,зам.председатели на групи – Николай Стойнев които привидно „милеят“ и само на думи се правят на човечни,а всъщност замитат нещата “ под килима“ и се правят,че мислят за хората, а всъщност нарочно не предприемат нищо за да се борят наистина с различните извратени форми на корупцията.Защото са се уяли с власт!
Преди 40 дена си смених работното място – пак отново станах потърпеща от корупционна схема – директорът на професионалната гимназия, в която работех като преподавателка по английски език твърдеше в началото на лятото,че ще получим обезщетение в размер на 2 брутни работни заплати!Станах свидетел на следното – той най-безцеремонно обяви накрая,че тези пари които по право ни принадлежат при закриване на работното място няма да ги получим – защо ли!Ами защото те са разпределени между него и главния счетоводител – корупцията е навсякъсе около нас – най-добре се краде от държавните пари!
Каква е връзката с ОЦ „Земляне“ – нека органите, които правят проверките щателно да прегледат освен фалшивите „ремонти“ и фактури нека да обърнат внимание и на работата на главния счетоводител на централата!Ако проверят фактите така както трябва ще открият пропуски в т.нар.“изрядна “ документация, цитирам един от проверяващите г-н Николай Стойнев !
От години не се купуват резервни части за важни и ключови елементи от който зависи безопасността и правилната работа на огромните котли - процеси ,при който ръчните режими на работа са не достатъчно ефективни, а и не могат да се поддържат дълго което от своя страна прави въпросните съоражения потенциални места за големи аварии, а мащабите на щетите и жертвите ще са невъобразими и всичкото това в навечерието на европейското преседателство на Република България !
При положение ,че не се купуват резервни части което не позволява ремонта и подръжката на изключително важни звена и елементи от защитата и автоматизацията на всяко едно съоражение е крайно опасно и непредсказуемо за работата му така ,че горните изречения не са нито прувеличени нито невъзможни.
Другата огромна грешка на ръководството е, че откровенно тормози експлоатационният персонал, който постоянно се наблюдава с видео камери от лица, който нищо не разбират от производствения процес - които са назначени с учудващо високи заплати и единствената им работа е незначителни неща да изкарат наказанието на някой, който работи на денонощен сменен режим и работата му е пълна с отговорности.
Всичко това води до изтичане на ценни дългогодишни кадри и замяната им от хора без опит, което води до голями аварий причинени от човешко незнание и човешка грешка като огромната авария от зимата на тази година когато гръна магистрален тръбопровод от района на ТЕЦ „София Изток“ заключенията може и сами да си ги направите но не винаги късметът ще ни носи аварий без жертви .
Също така искам от Вас да проверите защо назначената без обявен конкурс г-жа Албена Пенелова има образователния ценз да е началник на отдел "Химия" в централата - тя е на работа от 01.09.2016 г. се движи сък служебна кола от и до работа!Толкова ценен кадър ли е тя за централата?????
От м.май до м. октомври всяка година се провеждат „ремонти“ – тази година централата беше гасена на 10 май и на 26 юни и палена на 5 май и на 13 септември! Закупуват се материали ,а всъщност те са само на фактурите – знаете,че всеки моге да си закупи от „Илиенци“ празни или написани фактури срещу определено заплашане – и ето ти един начин за източване на държавни пари чрез фиктивни ремонти!Защо няма проверка на тези фактури???
Преди няколко дни Румен Зарчев, който работи в ОЦ „Земляне“ е дошъл на работа употребил алкохол – при проверката която е направена трегерът е показал над 1,3 промила – г-н Зарчев си е взел отпуска и болничен, за да се „възстанови“ по-леко от алкохола!През м.септември г-н Зарчев е бил помолен да напусне доброволно - защо се е стигнало той да не бъде уволнен, а да напусне доброволно???Защо той не е уволнен или наказан, а някои хора за най-малкото ги уволняват дисциплинарно???Или той еот хората на г-н НАЧАЛНИКА НИКОЛАЙ КЮВЛИЕВ И ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗИ??? Той сам е напуснал – за да могат да покажат на околните,че не държат хора които са вече компреметирали и които идват на работа употребили алхокол!!!
ВЕЧЕ 1ГОДИНА И 2 МЕСЕЦА СЕ ОПИТВАМ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН ДА ПРОПУКАМ ТАЗИ СТЕНА ОТ БЕЗРАЗЛИЧИЕ, КОЯТО СТОИ МЕЖДУ ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ И ИНСТИТУЦИИТЕ- НО НЯМА ОТГОВОР ОТ НИКЪДЕ –НИТО ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ,НИТО ОТ ХОРАТА ОТ КОИТО ЗАВИСИ ГЕЗИ ФАКТИ ДА СЕ СЪОБЩЯТ НА ОБЩЕСТВОТО – ТЕЛЕВИЗИИТЕ УМИШЛЕНО ИЗБЯГВАТ ТАЗИ ТЕМА,А ПЪК ХОРАТА ОТ КОИТО ЗАВИСИ ДА СЕ ОГЛАСЯТ ТЕЗИФАКТИ НЕХАЯТ И НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ГИ ЧУЯТ – ДОКОГА ЩЕ Е ТАКА?ДОКОГА???
Първо беше "Суджук-гейт",след това "Кум-гейт",а сега това за което Ви пиша ще се окаже "Топло-гейт"???Докога?????
Обръщам се съм Вас,зашото Вие се занимавате с разкриване на корупционни схеми и защото никой досега не е отговорил на всички тези въпроси !!!
С уважение – Цвета Иванова
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomich
Категория: Други
Прочетен: 731369
Постинги: 101
Коментари: 1060
Гласове: 6926
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930